En Fullständig Dryckesguide till Ost

Att hitta den perfekta drycken till en bit utsökt ost kan förvandla en enkel smakupplevelse till en kulinarisk resa. Denna artikel utforskar konsten att para samman klassiska och ovanliga ostar med deras ideala dryckeskamrater.

Från den robusta, nötiga smaken av Gruyère från de schweiziska alperna till den krämiga och drömmiga Brillat-Savarin, guidar vi dig genom en värld av smakrika kombinationer.

Vi navigerar genom ett landskap av hårdostar, mögelostar och kittostar, och matchar dem med noggrant utvalda öl, viner, och till och med sprit för att framhäva varje unik karaktär.

Dyk ned i denna guide för att upptäcka hur du kan lyfta din nästa ostbricka till nya höjder med den perfekta drycken vid din sida.

Hårdostar

Gruyère

Gruyère – Schweizisk alpost med medelhög sälta, nötig smak, och tydliga proteinkristaller.

Vin

The Butcher Pinot Noir

Artnr: 70521

En kryddig och bärig Pinot Noir av hög kvalitet. Att servera Gruyère tillsammans med Pinot Noir är en riktigt klassisk kombination.

Öl / Cider

Ayinger Celebrator Doppelbock

Artnr: 55036

En mörk, maltig öl med toner av kaffe och choklad.

Lyx

Arbois Vin Jaune

Artnr: 50050

Ett riktigt häftigt ‘gult’ vin från Jura. Vinet mognar under ett jästtäcke vilket gör att smaken blir helt unik med rostade nötter och kantareller.


Lagrad Gauda

Beemster t ex är en variant av Gouda; osten har mycket smak av smörkola och brynt smör. Många proteinkristaller som ger ett trevligt krisp.

Vin

Substance Cs Cabernet Sauvignon

Artnr: 74083

Kraftigt rödvin från Columbia Valley. De typiska smakerna av ekfat och tanniner passar utmärkt med den feta och söta osten.

Öl / Cider

Uppsala Brygghus Sir Fugglelot

Artnr: 39494

Engelsk bitter med kryddig smak som kompletterar den söta smaken i osten.

Lyx

Tignanello

Artnr: 32152

En ‘Super Tuscan’; ett toskanskt rödvin gjord på en klassisk Bordeaux-blandning av druvor. Intensivt och komplext vin som får osten att lysa – och vice versa!


Parmigiano-Reggiano (Parmesan)

Parmigiano-Reggiano Vacche Rosse – Den mest traditionella parmesanen som finns! Den här är gjord på mjölken från ‘original-ko-rasen’ Vacche Rosse vilket gör att den är rundare och fylligare i smaken än vanlig parmesan.

Vin

Montelvini Il Brutto Asolo Prosecco Superiore Sui Lieviti

Artnr: 2527

En friskare och lyxigare Prosecco, det här mousserande vinet är jäst både i ståltank och i flaskan. Den friska syran bryter av den intensiva umamisältan i osten.

Öl / Cider

Rodenbach Alexander

Artnr: 11736

En syrlig, ekfatslagrad öl från Belgien. Ölen är bärig, syrlig, söt, och har flera tertiära smaker – precis som bra Balsamico di Modena!

Lyx

Speri Amarone Classico

Artnr: 74334

Det här är en kraftig Amarone i klassisk stil, producerad i mindre skala av Luca Speri. Familjen Speri är en av de första ‘Amaronefamiljerna’ och gör, enligt oss, den mest prisvärda Amaronen som existerar. Vinet får gärna vara lagrat i åtminstone 15 år innan den avnjuts tillsammans med den här fantastiska parmesanen.


Engelsk Cheddar

Godminster Cheddar – Engelsk cheddar som smälter på tungan, osten har skyhög syra och lite lätt ‘stallig’ smak.

Vin

Blandy’s Colheita Malmsey Madeira

Artnr: 7833

Typisk Madeira med karamelliserade toner och inslag av nötbräck. Det sötsyrliga vinet står i kontrast med den salta och feta osten.

Öl / Cider

Boulard Cidre Biologique

Artnr: 1848

Torr äppelcider men inslag av oxiderad frukt och halm. Cidern matchar och balanserar ostens höga syra, i den här kombinationen är summan verkligen större än delarna!

Lyx

Diplomático Single Vintage 2007

Artnr: 86715

Lagrad, len rom med inslag av kokos och dadlar. Att kombinera ost med sprit tycker vi är underskattat, den feta osten balanserar upp den starka spriten. Samtidigt så är den här cheddarn tillräckligt smakrik för att inte försvinna bakom den lyxiga romen.

Grönmögelostar

Roquefort

Kungen av grönmögelostar. Hög sälta, hög syra, och mycket smak. Det här är verkligen en smakexplosion i munnen.

Vin

Château Dereszla Tokaji Aszù

Artnr: 2901

Att kombinera Roquefort med ett dessertvin där druvorna har blivit övertagna av ädelröta är en riktig klassiker, det är nästan en klyscha! Men det är också en av de absolut godaste sakerna som existerar!

Öl / Cider

Omnipollo Noa Pecan Mud Cake

Artnr: 1427

En söt stout med tydlig smak av pecannötter. Det här är en riktigt härlig ihopparning!

Sprit

Woodford Reserve Bourbon

Artnr: 10104

En oväntad kombination där grönmögelosten får möta en lagrad majssprit med toner av smörkola och fudge.


Stilton

En smakrik grönmögelost med hög sälta som balanseras av den annars väldigt fylliga doften. Osten har ‘naturkant’ vilket innebär att den inte är inslagen i aluminium eller liknande. Detta låter bakterier såsom B.linens ge osten en viss ‘stallighet’.

Vin

Churchill’s Late Bottled Vintage Port

Artnr: 8016

Stilton och Port är en klassisk kombination, man förstår varför när man smakar!

Öl / Cider

Bötet Barley Wine

Artnr: 11263

Barley Wine är en typ av öl med hög alkoholhalt och mycket smak av malt. Just den här är välbalanserad med bra sötma och beska. Ölets kryddighet och sötma fungerar väldigt fint tillsammans med osten.

Sprit

Navy Island Mörk Rom

Artnr: 41516

Det här är en jamaicansk rom i brittisk stil, det innebär att den är väldigt smakrik och inte lika söt som rom i spansk stil. Den här är så kallad ‘Navy Strength’ vilket innebär att den har 57% ABV, därför vill vi rekommendera att man spär ut den något med lite vatten för att verkligen få fram smakerna.


Montagnolo

Montagnolo – En mild och gräddig grönmögelost från Tyskland. Perfekt för den som gillar mild ost som inte är tråkig

Vin

Ca’ Vedole Lambrusco di Sorbara

Artnr: 2339

Det här är ett pärlande rödvin från norra Italien. Vinet är lätt och friskt, och låter osten stå i fokus. Vinet har väldigt hög syra vilket balanseras av ostens gräddighet.

Öl / Cider

Leffe Blonde

Artnr: 1156

En belgisk ljus ale som inte tar över den gräddiga grönmögelosten.

Sprit

Tegnér & Son Punsch

Artnr: 545

Klassisk punsch kan faktiskt också funka väl till ost! Den kryddiga arraken funkar både varm eller kall till en gräddig grönmögelost.

Vitmögelostar

Brie de Meaux

Traditionell ‘äkta’ Brie! Den här brien är opastöriserad vilket gör att den är krämigare och smakrikare än ‘vanlig’ Brie.

Vin

La Dame Bleue Beaujolais Villages

Artnr: 2509

Det här vinet kommer från södra Bourgogne och är gjord på druvan Gamay. Vinet bjuder på toner av vilda bär vilket fungerar fantastiskt med svampsmaken i Brie de Meaux. Samtidigt så har vinet hög syra vilket bryter av fetman i osten.

Öl / Cider

Brekeriet Sour & Salt

Artnr: 37910

En saltsyrlig öl med koriander! Den här kombinationen låter syran och bubblorna i ölen fräscha upp den krämiga vitmögelosten, den lilla touchen av koriander fungerar fantastiskt tillsammans med champinjonsmaken hos Brie de Meaux.

Lyx

Harrow & Hope Blanc de Noir

Artnr: 95112

Det här är ett mousserande vin från England gjord på 100% Pinot Noir. Vinet påminner om en klassisk Champagne Blanc de Noir och går att avnjuta på exakt samma vis. Tillsammans med en Brie de Meaux kan man aldrig förstå varför någon människa någonsin skulle kalla Brie för “tråkig”.


Brillat-Savarin

En vit trippelgräddost! Den här lyxiga osten har mild doft men rejäla grundsmaker; den är salt, syrlig, och extremt gräddig. Det allra mest klassiska är att servera Brillat-Savarin med Champagne!

Vin

Francois Martenot Bourgogne Cuvée Prestige

Artnr: 5361

Det här är en Pinot Noir från Bourgogne. Vinet har frisk smak av lingon, och är lagom tanninrikt. Grädden i osten lindar in tanninernas strävhet, samtidigt som syran i vinet skär igenom grädden och ser till att allting är i balans.

Öl / Cider

Dugges Tropic Thunder

Artnr: 31032

Den här surölen har mycket smak av tropisk frukt vilket tar fram väldigt intressanta smaker i osten.

Lyx

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut

Artnr: 7688

En klassiker till Brillat-Savarin är ju som sagt Champagne. Men det här är bourgognes motsvarighet till Champagne! Crémant de Bourogne tillverkas på samma vis och kan vara minst lika gott. Den här rekommendationen är en hyllning till osten som även den är från Bourgogne.


Bufflonne d’Argental

Det här är en otroligt len och härlig ost gjord på buffelmjölk. Bufflonne d’Argental har den klassiskt gräsiga och friska smaken som man återfinner i andra buffelostar såsom Mozzarella di Bufala Campana.

Vin

Earth Garden Sauvignon Blanc

Artnr: 2396

Stiltypisk Sauvignon Blanc från mellersta Nya Zeeland, med mycket smak och doft av tropisk frukt.

Öl / Cider

Isastegi Natural Cider

Artnr: 18015

Det här är en traditionell baskisk naturcider med smak av mogna äpplen. Cidern är krispig och frisk vilket bryter av och kompletterar den gräddigt gräsiga osten.

Lyx

Gérard Bertrand Clos du Temple

Artnr: 56385

En av de absolut bästa rosévinerna som finns! Det här vinet kommer från södra Frankrike, och är välbalanserat och bärigt.


Chabichou du Poitou

En fantastisk chèvre från Loire. Att kombinera chèvre med dryck är inte det lättaste då osten har så hög syra. Vi rekommenderar att ni frågar i butiken hur chèvren mår idag, anledningen till det är för att syran balanseras med sötma när osten blir äldre.

Vin

Pouilly-Fumé

Artnr: 5284

Klassisk Sauvignon Blanc från Loiredalen. Med skyhög syra, och krispig smak av gröna krusbär klarar det här vinet av att stå emot den smakrika chèvren.

Öl / Cider

Bernard Celebration Lager

Artnr: 89252

Typisk tjeckisk pilsner av högre kvalitet. Den här kombinationen funkar tack vare ölets knäckighet samt ostens syra och sötma.

Lyx

Macvin du Jura

Artnr: 80762

Ett halvsött starkvin från det trendigaste vinområdet i Frankrike. Det här ekfatslagrade vinet är gjort på Chardonnay. Smaken är intensiv och frisk. Den här kombinationen rekommenderar vi till en vällagrad Chabichou du Poitou.


La tur

En ‘stracchino’; en norditaliensk ost som är extra gräddig och salt. La Tur görs på en blandning av get-, får-, och komjölk vilket gör att den är mild men komplex.

Vin

Primo Bianco Mesa

Artnr: 2575

Fruktigt och syrligt vitt vin från Sardinien. Det här vinet är gjort på druvan Vermentino som ger lätta och fräscha viner.

Öl / Cider

Weihenstephaner 1516 Kellerbier

Artnr: 1059

Det här är en tysk ofiltrerad ‘källaröl’. Stilen påminner mycket om lager, men är smakrikare och fylligare.

Lyx

‘Lokalproducerat EU-Vin’ Wine Mechanics

Artnr: 38641

Ett väldigt intressant göteborgskt vin gjord på en blandning av Furmint och Riesling. Vinet är komplext och nyanserat, och har toner av bivax och honung.

Kittostar

Taleggio DOP Latte Crudo

Opastöriserad Taleggio är en helt annan best än pastöriserad Taleggio. Den här är betydligt saltare, smakrikare, och krämigare – mycket godare med andra ord!

Vin

Cannonau di Sardegna Riserva 

Artnr: 2004

Fylligt och runt rödvin från Sardinien. Vinet är intensivt och välbalanserat vilket är perfekt för den underbara taleggion.

Öl / Cider

Teisnacher Festbier

Artnr: 10160

Festbier är en lagerliknande öl från södra Tyskland. Ölen har tydlig smak av malt som speglar den opastöriserade Taleggion. Smaker som surdeg och knäckebröd är framträdande.

Lyx

Pianrosso Riserva Brunello di Montalcino 2010

Artnr: 92137

En helt fantastisk Brunello di Montalcino från en helt fantastisk årgång! Vinet är fylligt och komplext vilket är precis vad den opastöriserade Taleggion skriker efter!


Maroilles

En underbart väldoftande/stinkande kittost från Nord-Pas-De-Calais. Doftmässigt går den här osten tydligt mot fotsvett, smaken är dock helt annorlunda; den är betydligt fruktigare och smörigare än doften.

Vin

Marie d’Alsace Biecher Gewürztraminer

Artnr:12244

Klassisk Gewürztraminer; blommig med doft av litchi.

Öl / Cider

Duvel

Artnr: 1654

Klassisk belgisk ale, sötman och fruktigheten i ölen passar fantastiskt med den smöriga och stinkande osten.

Lyx

Château Suduiraut Sauternes

Artnr: 3004

Dessertvin med ädelröta, vinet har hög syra och sötma, och är väldigt nyanserat. Doften av saffran och aprikos bryter av den stinkande osten.


Munster

En av de mest klassiska kittostarna! Ordentligt med smak och doftande av överkokt kål – på ett väldigt bra sätt!

Vin

Molino del Ciego Sémillon

Artnr: 92455

Trevligt chilenskt vin gjort på druvan Sémillon. Vinet är torrt och syrligt och balanseras väl med den stinkande osten.

Öl / Cider

Tripel Karmeliet

Artnr: 71500

En otroligt god belgisk trippel! Maltig och rejäl med tydlig smak av honung.

Lyx

Dr Loosen Riesling Beerenauslese

Artnr: 5364

Ett otroligt gott dessertvin gjord på sent skördade druvor med ädelröta. Vinet har hög sötma och hög syra, och funkar fantastiskt fint med en smakrik Munster.

Svenskaostar

Sörmlands Ädel

En härlig grönmögelost från Sörmland. Skarp sälta, lagom gräddig, och smakrik utan att vara stark.

Vin

Old Bridge Areni Reserve

Artnr: 74708

Ett häftigt vin gjord på en av världens äldsta vindruvor – Areni Noir! Vinet är fylligt och smakrikt utan att vara alltför strävt. Smaken går mot saftiga bigarråer och björnbär.

Öl / Cider

7-2 Off suit Tempel Brygghus

Artnr: 38212

En väldigt trevlig ljus ale i belgisk stil som funkar bra till ostar som är smakrika utan att vara starka.

Lyx

Brännland Iscider Fatlagrad 2021

Artnr: 76345

Fantastiskt trevlig dessertcider där musten pressas i december. Eftersom att socker har en lägre fryspunkt än vatten blir resultatet en söt och intensiv produkt som funkar perfekt med bland annat grönmögelost.


Skärvångens Linus

En historiskt sett väldigt typisk svensk ost. Linus är en grynpipig, halvhård kittost från Jämtland. Smaken är typisk för svensk kittost, med inslag av jordnötter och stall.

Vin

Moltès Steinstück Vin Orange

Artnr: 94286

En torr Gewürztraminer från Alsace. Det här är ett så kallat oranget vin, vilket innebär att det är gjort på gröna druvor där skalen får ligga kvar en tid under jäsningen. Resultatet blir ett smakrikare vin med tanniner som ligger lite mitt i mellan rött och vitt.

Öl / Cider

Oppigårds x Närke Kåre & Bruse

Artnr: 10436

En maltig och stark doppelbock, ölen är fyllig med viss sötma vilket lindar in den smakrika och doftrika osten.

Lyx

Sövde Äppeldestillat Single Cask No. 2 2010

Artnr: 38780

Svenskt äppeldestillat med mycket smak och tydlig fatkaraktär. Späd gärna ut spriten med ett par droppar vatten, och servera med spansk kvittengelé och Skärvångens Linus.


Bredsjö Blå

En annorlunda svensk grönmögelost, den här klassikern är gjord på fårmjölk och har lite synligt mögel. Skenet bedrar dock, osten är betydligt starkare än den ser ut! Smaken börjar med intensiv sälta och övergår sedan till en smak som påminner mycket om att stå i en ladugård tillsammans med fåren – på ett väldigt angenämt sätt!

Vin

Delitia Recioto della Valpolicella

Artnr: 5329

Ett rött dessertvin från norra Italien. Det här är i grund och botten samma vin som Amarone, skillnaden är att Recioto är betydligt sötare.

Öl / Cider

Uppsala Brygghus SlumberJoe

Artnr: 38492

En söt stout med kaffe och muscovadosocker. Den maltrika och söta ölen balanserar upp den salta och starka osten, kaffet i stouten funkar väldigt fint tillsammans med ladugårdskänslan i osten.

Lyx

Wannborga Solera

Artnr: 37234

Ett starkvin från Kalmar, vinet är fylligt och sött med inslag av torkad frukt och kryddor. Den intensiva och salta osten balanseras väldigt fint i den här kombinationen.


Västerbottensost 36+

En klassiker som kanske inte alls behöver en beskrivning. Dock så är vår Västerbottensost alltid lagrad i minst 36 månader vilket gör att den är betydligt fylligare och smakrikare än ‘vanlig’ Västerbottensost.

Vin

Perdeberg Pinotage

Artnr: 2137

Sydafrikanskt rödvin gjort på den klassiska druvan Pinotage. Typiskt för Pinotage är att det är fylligt med inslag av charkuterier. 

Öl / Cider

Uppsala Brygghus Le Plat Pays

Artnr: 10511

En saison från Uppsala, den här ölen är fruktig med väl avvägd syra vilket passar bra med den lite knäckiga, vällagrade osten.

Lyx

Spirit of Hven MerCurious

Artnr: 40599

Svensk majswhisky, kryddig och knäckig whisky med inslag av vanilj. Den feta osten lindar in den starka spriten, och summan är definitivt större än delarna!

Fondue, Raclette, & Mont d’Or

Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Achleiten

Artnr: 74999

Otroligt härligt vitt vin från Österrike, vinet är friskt och passar underbart med den smälta ‘funkiga’ osten.

La Cuvée des Gueux

Artnr: 53568

Komplext och syrligt vin från Savoie med inslag av nashipäron.


Rulla till toppen